Duurzaam festivallen

Bevrijdingspop is op 4 en 5 mei te gast in de Haarlemmerhout. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid om deze unieke locatie met respect te behandelen en nemen verschillende maatregelen om het park en haar omgeving te beschermen.

Lees hieronder welke maatregelen Bevrijdingspop heeft genomen om het festivalterrein duurzamer te maken.

Bescherming van het park

In overleg met gemeente Haarlem treft Bevrijdingspop tijdens de opbouw maatregelen om het stadspark Haarlemmerhout te beschermen. Zo worden de historische bomen beschermd met houten beschuttingen. Ook wordt tijdens de bouw van de podia het gras afgezet zodat er niet met heftrucks en dergelijke overheen gereden wordt. Regent het tijdens de Bevrijdingspop-periode, dan dekken we een deel van het gras af zodat het niet kapot gelopen wordt.

Vervoer

Bevrijdingspop roept bezoekers via haar website en op social media actief op de auto te laten staan op 5 mei. Daarnaast plaatst het festival rondom de Haarlemmerhout extra fietsenrekken om het gebruik van fietsen te stimuleren. Dit is met resultaat: 16% van de bezoekers komt lopend, 28% met de fiets, 41% maakt gebruik van het openbaar vervoer en 28% komt met de auto.

Productietransport

Om het vervoer van podia, cabins, etc. tijdens de bouwweek en afbouw te stroomlijnen, wordt een vaste rijroute rondom het festivalterrein ingesteld โ€“ met eenrichtingsverkeer. Ook wordt er maximaal gebruik gemaakt van lokale leveranciers om de footprint te beperken. Ten slotte maken onze vrijwilligers gedurende de op- en afbouw en tijdens het festival zoveel mogelijk gebruik van fietsen. Hiervoor is een samenwerking ingesteld met het Zwarte Fietsenplan.

Afval

Op het terrein wordt onnodig verbruik van papier en ander materiaal tegengegaan: hekdoeken worden bewaard en hergebruikt (80-90%) en flyeren op het festivalterrein is niet toegestaan. Backstage wordt afval gescheiden (karton, blik en glas) en we werken op het gehele terrein met biologisch afbreekbare rPET* bekers.Je koopt voor een halve munt een beker/flesje/blikje. Bij het bestellen van een nieuwe consumptie ruil je je beker/flesje/blikje in voor een schone en betaal je alleen voor je drankje. Bekers/flesje/blikjes kunnen niet worden omgeruild voor betaalmunten. Lever bekers/flesjes/blikjes in bij de bar of gooi ze in de afvalbak. Zo zorgen we er samen voor dat er geen bekers/flesjes/blikjes op de grond belanden.

Op het festivalterrein is een groot aantal afvalbakken geplaatst en cateraars werken met 100% milieuvriendelijke disposables. Apart ingezamelde bekers worden verwerkt tot vulling voor 3D-printers!

* rPET is gerecycled polyethyleentereftalaat (PET), oftewel materiaal dat is gemaakt van eerder gebruikt PET-plastic.

Energie

Samen met de gemeente Haarlem werken we aan een slim stroomplan om steeds meer op duurzame en schone energie te draaien. Zo is veel verlichting op Bevrijdingspop 2019 al in LED uitgevoerd.

Water

Er zijn 3 tappunten op het terrein waar bezoekers gratis water kunnen krijgen.

Eten en drinken

Diverse foodtrucks op het terrein serveren biologisch voedsel. Er wordt gekeken naar lokale initiatieven waarbij voedsel wordt gerecycled tot innovatieve food- en drinkconcepten. De 180 liter gebruikte (palmolievrije)  frituurolie in het backstage- en gastengebied wordt gedeponeerd in speciaal hiervoor geplaatste vettonnen en wordt opgehaald door Rotie B.V.. Zij rijden hiervoor niet heen en weer, maar nemen dit mee in hun standaardroutes in Haarlem. Het frituurvet wordt omgezet in handzeep of tweede genereatie biodiesel. 

Dit gebeurt via een bewerkingsproces van filtratie en bezinking en resulteert in biodiesel dat volgens de Europese EN14214 standaard van de allerhoogste kwaliteit is. Biodiesel belast het milieu niet en heeft een gunstige werking op de prestaties van de motor. Biodiesel reduceert de uitstoot van broeikasgassen tot meer dan 91,7% in vergelijking tot fossiele brandstof. De geproduceerde biodiesel wordt bijgemengd aan de diesel die dagelijks wordt getankt. Door natuurlijke grondstoffen te recyclen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Het gebruik van groene energie biedt een unieke en effectieve oplossing voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Wat kun jij doen?

Kom lopend of op de fiets als je dichtbij woont, of met OV als je verder weg woont

Kom je toch met de auto, ga carpoolen. Deel je lege plek via een gratis carpool app zoals blablacar. Gooi je lege bekers, eet-disposables en biertrays in een afvalcontainer en houd ook de omgeving buiten het terrein schoon van afval. 

Foto: Marcus van Dam